top of page

20 jul 2025

Op weg naar optimaal paardenweiland

Een van de projecten waarvoor we geduld moeten hebben is het creëren van het perfecte paardenweiland.

De linkerweide is de afgelopen jaren gebruikt als paardenweide. Hier staan, naast gras, verschillende (on)kruiden in zoals witte en rode klaver, weegbree, zuring en duizendblad. De rechterweide is al 20 jaar niet beweid en wordt alleen gebruikt om hooi vanaf te halen. In dit weiland staat dan ook overwegend Engels raaigras.


Uiteindelijk willen we toe naar een mix van grassen en kruiden, geschikt voor paarden. Dit betekent onder andere dat we streven naar maximaal 30% raaigras in het veld.

Om dit te bereiken hebben we alle weilanden begin 2025 voor de eerste keer doorgezaaid met een grassenmengsel speciaal voor paarden. We hebben gekozen voor Agrobs Sensitiv, omdat in dit mengsel geen raaigras zit en de grassoorten laag in suiker zijn. Door dit de komende jaren vaker te gebruiken om mee door te zaaien verwachten we uiteindelijk op een betere verdeling van grassoorten te komen.


Land bewerken is ontzettend leuk omdat je op de trekker kunt zitten, maar het vraagt ook veel tijd:

  • Bemesten: voldoende voeding in de bodem is noodzakelijk om te zorgen dat het gras goed groeit, dus dit doen we wanneer het nodig is.

  • Maaien: het gemaaide gras gebruiken we om hooi van eigen land van te maken.

  • Schudden, harken en balen maken: de stappen die nodig zijn voor het hooien. We hebben er dit jaar voor gekozen het droge hooi in grote pakken te wikkelen. Wat erin zit is gewoon droog hooi (geen voordroog), maar door het wikkelen kunnen we het buiten opslaan en verwachten we minder stof in het hooi te krijgen. Dit laatste is vooral gunstig voor de paarden met astma die bij ons staan.

  • Doorzaaien.

  • Nog een keer maaien om de nieuwe grassprietjes van de nieuwe soorten de kans te geven.

Voorlopig zit het grote werk er weer even op, totdat het gras weer zo lang is dat we nog een tweede keer kunnen hooien dit jaar. Dan kunnen we er weer tegenaan deze winter!

bottom of page